Wednesday, June 15, 2016

Kitchen Hints & Tips One

Winter brings us so many opportunities to catch up on things that we find hard to 
find the 
time to fit in at other times of the year.

 Photo Credit - Carthalis Rossini

We have had some rain of late and this has been more than welcomed to break the 
droughts around the area and add much needed water to our reservoirs that have 
become dangerously low over the last few years. This summer was the first time 
that the bottoms of the storage lakes could be seen easily. So relief has come in 
the form of a little rain and we are all crossing fingers here that more will continue 
to fall throughout these winter months.

 Photo Credit - Jade

I have been asked several times about hints and tips that would help people so as 
time permits over the coming weeks, I will endeavour to post some handy hints 
and tips for you all. Some will be familiar, especially to my older readers and some 
will be new to many of you hopefully.

Today I will begin with a few kitchen tips. So here goes.

I would like to encourage people to add any hints and tips you know in the comments 
section below so as to spread the wealth of knowledge and information allowing 
others to learn also.

Artichokes 
 Photo Credit by jchatoff

- When buying or harvesting artichokes, the globes or heads are perfect for eating 
when they are heavy, firm and the leaflets are tight.

- An artichoke with loose leaflets will be tasteless.

- When cooking artichokes, add a little vinegar or lemon juice to the cooking water 
to bring out the beautiful full flavour.

Almonds 
 Photo Credit by l_Nneska

- The skin on almonds is hard to get off most of the time. This tip works well not 
only for almonds but all nuts. Place in a bowl and well cover with hot boiling water. 
Leave to sit for 5 minutes. Drain and rub the almonds or nuts between your fingers. 
The skins should slip off easily. For the odd ones that don’t release their skins, 
simply repeat the process. Dry the almonds well in a cool oven before storing if you 
are not using all the almonds right away.

- If you need to slice almonds into strips, then do this while they are still damp from 
soaking off the skins.

Ants 
 Photo Credit by Flikr

- To deter ants from the pantry or cupboards, drawers etc., sprinkle Bicarbonate of 
Soda across the entrance to the pantry, in drawers and on shelves.

- To get rid of ants all together, find out where they are coming into the house and 
sprinkle mint, chilli powder, ground pepper or Borax across their trail. DO NOT 
use Borax where pets could gain access to it.

- As a safe guard and to aid in preventing ants entering your home you can plant 
mint close to your doorways, windows and other entrances as ants, and indeed 
spiders do not like the smell of mint.

Apples 
 Photo Credit by Tom Gill

- If wanting to store apples for longer than a week or two in the fridge then rub the 
apples with pure glycerine before storing stalk end up in a cool, well ventilated place. 
Check regularly and remove any that might turn bad. Apples treated this way can 
last for up to 9 months without refrigeration and longer depending on the air 
temperature. The cooler then the longer the apples will keep. Please note that this 
may not work with apples bought from a supermarket as they have been kept in 
cold storage and begin to break down as soon as they are put on the store shelves. 
This gravely reduces the storing capacity. This method is best used for apples 
freshly harvested.

- To prevent apples from going brown peeled and cut, place in a bowl of cold water. 
You may add fresh lemon juice to the water if desired but as long as the apple 
slices are submerging in the cold water the lemon juice is not necessary.

Asparagus 
 Photo Credit by Maya Stein

- Indeed one of the delicacies of the vegetable world. To prepare for cooking, take 
each stem and holding mid way down, take hold of the cut end and snap off. This 
greatly reduces waste that can often occur when cutting off the cut ends with a 
knife as the asparagus will naturally snap off at the point between the stringy and 
tender sections.

- Don’t throw these cuts ends away as they are filled with awesome vitamins and 
minerals i9n addition to making an excellent addition to stock for soups or stews. 

- You can freeze these trimmings along with other vegetable trimmings to make 
stock later if you don’t have enough to make stock right away. Just place in a zip 
lock bag or container with a lid.

Avocado's 
 Photo Credit by Bridgette Mills

- Avocado’s can be rather expensive, especially at the beginning of the season. 
Here are a few tips to help you when buying your avocados:

- Ensure that there are no black spots on the skin - this means that they are way 
too ripe.

- If the stem is still attached then gently flick it off. If it comes away easily and the 
flesh underneath is nice and green then it is ready to eat. If the flesh under the stem 
is brown then it is over ripe. If the stem does not come away easily then it is under 
ripe and will take a few days to ripen. This is the best stage if avocado’s are on sale 
and you want to buy a few to last the week etc.

- Unripe avocado’s can be ripened quicker by placing them in a brown paper bag 
and sit them on the bench.

- To ripen even quicker you can place a ripe banana in a closed paper bag with 
your under-ripe avocados to speed up the ripening process. Ripe bananas release 
gas called 
ethylene, the hormone that triggers the ripening process in mature fruit.
Apples and tomatoes also release ethylene gas that aids in the ripening process for 
other fruits and vegetables.

- If you only need half an avocado then run the cut area of the spare half with 
lemon juice, wrap in cling wrap and refrigerate. It is better to leave the stone in the 
stored half but not essential. Just ensure you put lemon juice on all the exposed 
flesh to prevent it from turning brown.

I hope that you enjoy these hints and tips for the kitchen and find some of use to you. 
Please remember to add your hints and tips in the comments section below. I would 
love to see what others do.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment

Thank you for taking the time to stop by and read my Blog. I would appreciate your comments, either positive or negative, so that I may be able to better improve the site. So please do take a moment to leave your thoughts and comments in the Comments Section, thank you and Happy Homesteading.