Wednesday, June 15, 2016

More Hints & Tips for the Kitchen to Explore

Tired of loosing your mixing spoon in the batter and needing ti fish it out? 

Not a problem any longer:


Just wind a rubber band around the handle. The band will grip on the edge of the 
bowl and prevent the spoon from sliding in.


Keep beansprouts fresher for longer:
















Photo Credit Zakk

When we grow a batch of beansprouts it is very rare that we will need to use them 
all immediately. Place the beansprouts into a container, cover with water and add 
a few slices of lemon. Seal and place in the fridge.

Reviving Stale Bread:
















Photo Credit Tom Will

No need to waste stale bread again. Day old bread does not need to be tossed out 
and wasted. It is still perfectly okay to eat still.

To revive stale bread simply dip very quickly in water, wrap in aluminium foil 
and place in a hot oven for a minute or two.

Alternately if you only need a few slices of sliced bread, place what you need 
on a plate. Cover and microwave for a few seconds.

Stale bread is perfect for making French Toast, Bread Puddings and to keep for 
a longer period, dry in a warm oven till crisp and make bread crumbs.


Preventing Brown Sugar for hardening:















Photo Credit Todd

To prevent brown sugar from hardening place it in a tightly sealed container 
immediately after opening the packet.

Brown sugar that has become hard can be softened again by placing it in the 
microwave for a few seconds or into a warm oven until soft again. Cool 
completely and then place the sugar into a tight sealing container.

Peeled bananas going brown?
















Photo Credit Leanne

To prevent your bananas going brown after peeling, run them under cold water or 
squeeze fresh lemon juice over them to stop the oxidation process which is the 
cause of the browning.

Did you burn the milk? Not to worry:
 














Photo Credit Sarah Hepworth

Simply add a pinch of salt to the burnt milk and it will remove the burnt taste.


How to rescue that burnt pan:















Photo Credit Patricia

Most of us have at one time or other, taken our eyes off a pan and the contents 
have boiled dry and burnt, leaving a terrible mess in the bottom of the pan. 
Many people end up throwing the pan away which is expensive.
The solution is simple and easy. First remove the burnt product from the pan 
and compost this. Mix up a paste of baking soda and water and cover the bottom 
of the pan, making sure to cover all the burnt area well with this mixture. 
Leave overnight. The next day rub clean and wash as normal.

Did the children burn the morning toast?
















Photo Credit Holly Middlebrook Pessoa

This can be a common thing in the kitchen, the burning of the breakfast toast 
but not all is lost and neither do we need to throw the offending toast away.

Simply rub the two slices of burnt toast together. This will remove the black 
and keep the toast in a far better condition than if you use a knife to scrape 
the blackened area off.


Keeping butter fresh at a picnic:















Photo Credit Choo Yut Shing

If you are like my family, we love natural butter rather than the chemical added 
margarine's that are on the market but keeping butter fresh while at a picnic etc. 
Can be a problem.

Not any more. Here is a very old fashioned tip to the rescue. Simply wrap your 
butter in a fresh cabbage leaf and place into a container and seal.

Need your butter spreadable but forgot to take it out of the fridge? Not a problem 
with this easy tip.






















Photo Credit Vivian An

Cut up the butter roughly and place into a bowl. Cover with cold tap water and 
leave to stand for 5 - 10 minutes depending on the size you chopped the butter.  
Pour off all the water and drain well. The butter will now be spreadable.
















Photo Credit Hardamber

Run out of buttermilk for a recipe?
































Photo Credit Desiree Winans

If you cannot get buttermilk from making your own butter and culturing it for 
a couple of days then there is an easier way.
































Photo Credit Devon

Just add a few drops of vinegar to a cup of milk and let sit for a few minutes for a 
quick alternative that will work perfectly.

No comments:

Post a Comment

Thank you for taking the time to stop by and read my Blog. I would appreciate your comments, either positive or negative, so that I may be able to better improve the site. So please do take a moment to leave your thoughts and comments in the Comments Section, thank you and Happy Homesteading.