Wednesday, June 15, 2016

Continuing The Kitchen Hints and Tips

A few more handy Hints and Tips for The Kitchen


Everyone can use a helping hand in the kitchen from time to time and knowing things 
that can save us money are an added bonus.

Here are a few more hints and tips that we can implement in the kitchen to help you 
along.

Slippery Bottles and Jars:
Place rubber bands around slippery bottles or jars to give grip and allow you to handle 
them safely without fear of dropping them.


Free Up Frozen Bacon:















Photo Credit Cyclonebill

Heat a metal spatula in boiling water and slide between the bacon slices. The heat in the 
spatula will ease the slices apart.

Is that bacon you bought too salty for you? Then soak the slices in a little milk for 5 
minutes and drain well before cooking.

Found a good deal on bacon but not enough to freeze? Wrap the leftover bacon in 
plastic wrap and the bacon will keep fresher for longer.


Test your baking powder to ensure it is fresh:




















Photo Credit James Kelly

Baking powder is one of those ingredients that can end up sitting in the cupboard for 
a long time, especially if not a lot of baking is done. Baking powder like other 
ingredients becomes stale after a while.

You can do a very simple test to see if your baking powder is still fresh and viable. 
Place 1 teaspoon of baking powder to 2 litres of water. Ir if fizzes up and becomes 
effervescent, then it is still fresh and good to use. If it is not, then it is time to make or 
buy a new batch.


Rust on Baking Tins:















Photo Credit Jackie
Whether we live in a humid climate or a cool one, from time to time we all discover a little 
or a lot of rust has formed on the baking tins that are not used as often as others. Dampness 
in the air will cause baking tins to eventually rust unless they are non stick.

To help prevent, rust forming on your baking tins, rub a little lard or oil inside and out and 
place in the oven at 125oC (257oF) for 45 minutes. Remove from the oven, allow too cool 
and then wipe down thoroughly with a paper towel to remove any excess lard or oil.

To remove rust already on baking tins:
Rub down the rust areas with a cut potato dipped in a scouring powder made up of equal 
parts of baking soda and salt or if you have access to fine soap impregnated steel wool, 
use this to scrub the rust areas. Rinse well and dry.
The best way to ensure that your baking tins are thoroughly dry and hence reduce the risk 
of rust reforming, place your clean baking tins on the wood stove, coal range rack or rocket 
stove or in a warm oven which has been turned off and leave there until the oven has gone 
cold.

By treating the baking tins with the lard or oil and heating them you are also making them 
partially nonstick also.


Keeping Bananas:




















Photo Credit Aleta Meadowlark

Bananas will not keep for very long once they have become ripe and very quickly the skins 
will become marked with brown spots. Deterioration will be rapid from this point. The 
bananas are still perfectly good to use when overripe for baking as the natural sugars are 
increased. This then in turns allows us to use slightly less sugar in our dishes if desired by 
taking advantage of the increased natural sugars in the overripe bananas. 

Whole bananas are not suitable for freezing as they are as they will turn black. 














Photo Credit shoobalali

You can however, mash very ripe bananas, add a little lemon juice and freeze them for 
use later for making banana muffins or banana cakes, loaves etc. The lemon juice will 
prevent the mashed banana from browning and keep it a nice cream coloured.

Freeze your mashed bananas in the desired quantities needed for your favourite recipes and 
label the packets so that you know what each packet is destined for.


Dealing with that hard to clean Barbecue plate:
After a big barbecuing session our barbecue hot plates can become so greasy and hard to 
clean but there is an easy solution to this.
















Photo Credit Phreddle

Simple sprinkle the hot plate with salt while it is still hot, or heat the barbecue up to clean. 
Allow to cool and then clean. The salt will adhere to the grease and make cleaning much 
easier. Clean off with hot salted water, dry and rub down with some lard or vegetable oil 
to prevent it from rusting.  This latter process is also ideal to do when the barbecue season 
is over and the equipment needing to be put into storage over winter etc.


Extending the life of your fresh basil leaves:















Photo Credit Toshiyuki

When growing our own basil we are able to pick just what we need for a dish we are 
making. However when we need to buy fresh basil, we end up with a lot that is not 
needed for the recipe at that time.














Photo Credit Kathryn’s Focus

To ensure that the basil is not wasted remove the leaves from the stems and place them 
into a sealable container. Sprinkle with a little salt and cover with vegetable oil. Seal the 
container and place it in the fridge. The basil leaves will keep for many months stored like 
this and prevent wastage.

No comments:

Post a Comment

Thank you for taking the time to stop by and read my Blog. I would appreciate your comments, either positive or negative, so that I may be able to better improve the site. So please do take a moment to leave your thoughts and comments in the Comments Section, thank you and Happy Homesteading.